Literárny fond ocenil autorov vedeckej a odbornej literatúry

01.10.2024 Bratislava

Bratislava 1. októbra (TASR) - Sekcia pre vedeckú, odbornú literatúru a počítačové programy Literárneho fondu (LF) ocenila v utorok v Bratislave najlepšie diela v oblasti vedeckej a odbornej literatúry za rok 2023. V snahe oceniť dielo osobností slovenskej vedy, ktoré dovŕšili 70 rokov, udelila tiež ocenenie za celoživotné dielo a významný prínos v oblasti vedy. Cenu za dlhoročnú vedeckú činnosť na vysokej profesionálnej úrovni získal v oblasti vedy o neživej prírode Igor Petrík, v oblasti vedy o živej prírode Juraj Pechan a v oblasti vedy o spoločnosti Fedor Matejov.

Cenu za vedeckú a odbornú literatúru v kategórii spoločenské vedy získali Radoslav Passia a Vladimír Barborík za kolektívnu monografiu Literárne krajiny Bratislavy. V kategórii humanitných vied porota ocenila publikáciu Konverzácia a európska literatúra, pod ktorú sa podpísal profesor Adam Bžoch.

V kategórii biologické a lekárske vedy pridelila porota ocenenie kolektívu lekárov, ktorí sú autormi knihy Moderná pediatrická propedeutika. "Dielo vysokoškolských pedagógov a lekárov pracujúcich na všetkých štyroch lekárskych fakultách sumarizuje najnovšie postupy pri vyšetrovaní detského pacienta," približuje LF ocenenú publikáciu.

V kategórii technické a matematické vedy si ocenenie prevzal kolektív autorov publikácie Ytrito-hlinitý granát YAG, ktorá je "ako prvá práca v strednej Európe orientovaná na problematiku YAG (monokryštálov ytrito-hlinitých granátov)". Tie patria medzi najčastejšie využívané materiály na aplikáciu v presnej optike, optoelektronike, vo vysoko výkonnej laserovej technike, v energetike či rádiobiológii.

V kategórii prírodné vedy a vedy o Zemi a vesmíre získali ocenenie Ján Kliment, Katarína Hegedüšová Vantarová a kolektív autorov za dielo Lišajníky, machorasty a cievnaté rastliny Národného parku Veľká Fatra. V kategórii encyklopedických vied, slovníkovej literatúry a vedy o architektúre udelila porota ocenenie autorom Biografického slovníka slovenských archivárov. "Dielo ako prvé mapuje vývoj slovenského archívnictva, a to od 16. storočia po dnešok," poznamenáva LF, ktorý počas slávnostného podujatia udelil vedcom a odborníkom aj vyše desiatku prémií a tiež čestné uznanie za vedeckú a odbornú literatúru vydanú v predošlom roku.
 

Vyberte región

mark